Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

1. Informacje o zawodzie

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem  i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.

Będziesz uczyć się w nowoczesnych i doskonale wyposażonych pracowniach: technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta; dowiesz się, jak należy się zdrowo odżywiać i jak ocenia się jakość żywności, poznasz zasady przechowywania żywności, dowiesz się jak przyrządzić potrawę i jak ją odpowiednio podać, będziesz umiał pięknie aranżować stół i potrawy na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw, dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową) i jak być w tym lepszy od konkurencji, poznasz zasady obsługi klienta oraz organizacji przyjęć, czy imprez okolicznościowych, poznasz zasady i warunki zarządzania produkcją gastronomiczną, nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji gastronomicznej, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych.

    2. Informacje dodatkowe

    Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w spotkaniach i warsztatach kulinarnych prowadzonych przez najlepszych specjalistów w branży gastronomicznej. Dla uczniów zamiejscowych istnieje możliwość zakwaterowania w bursie szkolnej.

    Od roku szkolnego 2017/2018 szkoła współpracuje z Hotelem Arłamów w ramach porozumienia o współpracy, na podstawie którego Hotel objął patronatem kierunki kształcenia branży hotelarsko-gastronomicznej. Współpraca polega na umożliwieniu uczniom zdobywania praktycznych umiejętności zawodowych podczas zajęć praktycznych i praktyk zawodowych organizowanych w Hotelu. Hotel Arłamów objął swoim patronatem konkurs pn. „Kulinarny Master Team powiatu bieszczadzkiego”, w którym udział biorą uczniowie szkół gimnazjalnych. Podczas konkursu zespoły rywalizują i doskonalą sztukę kulinarną pod okiem szefa kuchni z Hotelu Arłamów.

    3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

    W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wyodrębniono 2 kwalifikacje:

    1. TG.07 – Sporządzanie potraw i napojów
    2. TG.16 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

     

    4. Sylwetka absolwenta

    Szkoła kształci specjalistów w zakresie organizacji żywienia w zakładach gastronomicznych takich jak restauracje, bary, stołówki itp., Przygotowuje do kierowania pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji. Szkoła kształci absolwenta, który potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej: fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować bale, wesela; organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.

    5. Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:

    • restauracjach,
    • barach,
    • kawiarniach,
    • stołówkach,
    • domach opieki, itp.

     

    6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

    Nauka odbywa się w pracowniach tematycznych, wyposażonych w multimedia (komputery, rzutniki) oraz w szkolnej pracowni gastronomicznej.

    ul. Przemysłowa 15
    38-700 Ustrzyki Dolne

    Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych
    Bieszczadzkie Centrum Kształcenia Ustawicznego

    tel. 13 461 14 47
    bzszustrzyki@wp.pl